Zo maakt u de meeste kans op een seniorenwoning

1024 683 maryke

Wilt u graag verhuizen naar een seniorenwoning? Het kan lastig zijn om een woning te vinden die past bij uw wensen. Met deze tips lukt het misschien wel.

Veel ouderen willen graag verhuizen naar een seniorenwoning. Maar er zijn te weinig seniorenwoningen beschikbaar in Nederland. Soms vindt u wel een kleinere woning, maar is deze niet geschikt of niet passend bij uw woonwensen. Wat kunt u doen om wel te slagen?

Bepaal uw budget

Het is belangrijk dat u weet wat u te besteden heeft. Dat geldt voor een koopwoning, maar ook als u wilt huren. Zoekt u een ander koophuis, dan is het belangrijk om te weten wat de verkoop van uw huidige huis oplevert. Bij de meeste makelaars kunt u vrijblijvend een indicatie van de waarde van uw woning krijgen. U kunt ook kijken naar de verkoopprijs van huizen in de buurt die kort geleden zijn verkocht. Bij het Kadaster kunt u tegen betaling ook veel informatie opvragen. Of u laat een taxatierapport opstellen door een onafhankelijk adviseur. Dit kost minimaal 500 euro (2023).

Misschien vraagt u zich af of u nog een hypotheek kunt krijgen? En heeft u al bepaald welk bedrag u elke maand wilt uitgeven om prettig te kunnen wonen? Een financieel adviseur kan samen met u kijken naar de mogelijkheden.

Als u gaat huren, dan moet u zich afvragen welke huurprijs u kunt betalen. Een handig hulpmiddel hiervoor is het Persoonlijk Budgetadvies op de website van het Nibud. Als uw inkomen niet zo hoog is, kunt u misschien een sociale huurwoning krijgen. De meeste gemeentes hebben lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Soms krijgt u voorrang als u of uw partner niet meer veilig kan wonen in uw huis. Hiervoor moet u contact opnemen met uw gemeente.

Meld u op tijd aan en let op het aanbod

Ook als u op dit moment nog niet naar een seniorenwoning wilt verhuizen, is het goed om u voor te bereiden op een verhuizing in de toekomst. Schrijf u bijvoorbeeld op tijd in bij de woningbouwvereniging. Maar houd ook in de gaten of er plannen zijn om nieuwe huizen te bouwen. U vindt het nieuws hierover in de krant, het huis-aan-huisblad of de website van de gemeente. Of kijk welk aanbod makelaars hebben. Als u op tijd op zoek gaat, heeft u meer tijd om te zoeken naar een huis dat naar uw zin is.

Wat voor seniorenwoningen zijn er?

Er zijn veel verschillende woonvormen voor senioren. Levensloopbestendige woningen zijn woningen die meestal gelijkvloers zijn, een veilige badkamer hebben en brede deuren. Serviceflats zijn appartementen waarin u gebruik kunt maken van diensten en gemeenschappelijke voorzieningen. Zo is er vaak een recreatieruimte waar u anderen kunt ontmoeten en waar u kunt eten. Soms kunt u ook medische hulp krijgen. Wonen in een woongroep of met vrienden kan fijn zijn als u nog goed zelfstandig kunt wonen, maar graag bekenden om u heen heeft. Wonen in een hofje kan ervoor zorgen dat u makkelijke contact maakt met uw buren.

Welke woonvorm spreekt u aan en heeft uw gemeente deze woonvorm? Zijn er nieuwbouwprojecten waarvoor u zich kunt inschrijven? Ga na wat u kunt doen om zich aan te melden voor de woonvorm van uw voorkeur.

Online zoeken

Het internet is een handig startpunt om te zoeken naar een seniorenwoning. Op Funda kunt u zoeken naar koopwoningen en huurwoningen. U kunt ook alleen zoeken naar seniorenwoningen. Kies hiervoor bij de filters op het tabje ‘trefwoorden’ en vul hier ‘seniorenwoning’ in.

U kunt ook zoeken via de website van Woningnet. Woningnet werkt samen met ruim honderd corporaties, verhuurders en gemeentes. U vindt er koop- en huurwoningen in de vrije sector en in de sociale sector.

Kijk ook eens in de regio

Wilt u alleen maar wonen in uw huidige woonplaats? Soms kan het helpen om uw zoekgebied uit te breiden. Bepaal voor uzelf wat echt belangrijk is en welke eisen u kunt laten vallen. Kijk daarbij ook naar voorzieningen in de buurt, plaatsen waar uw vrienden of familie wonen en of er openbaar vervoer in de buurt is.

Verhuizen of woning aanpassen?

Kunt u geen andere woning vinden of weet u niet zeker of u wel wilt verhuizen? Misschien kunt u uw huis op enkele punten aanpassen en zo geschikt maken voor de toekomst. Met de  50Plus WoonTest kunt u ontdekken of verhuizen of verbouwen voor u de beste oplossing is.

Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy