Experiment in Nederland: Zorgverleners trainen ouderen voor meer zelfredzaamheid thuis

1024 512 maryke

Afgelopen september kwam er in het nieuws dat er zorgverleners zijn gestart met een experiment om hulpbehoevende ouderen zelfredzaam te maken, met als doel dat zij langer zelfstandig thuis kunnen wonen en minder zorg nodig hebben. 

Teams van zorgverleners, waaronder ergotherapeuten, wijkverpleegkundigen, fysiotherapeuten en huishoudelijke hulpen, trainen ouderen intensief gedurende een korte periode. Deze ouderen leren gebruik te maken van handige hulpmiddelen en herwinnen zelfstandigheid in dagelijkse activiteiten zoals douchen, koken en boodschappen doen. Het streven is dat deelnemers na enkele weken deze activiteiten (grotendeels) zelfstandig kunnen uitvoeren, een benadering die in de zorg bekend staat als “reablement.”

De noodzaak voor deze nieuwe aanpak is duidelijk vanwege de verwachte toename van het aantal ouderen in Nederland en de groeiende vacatures in de thuiszorg en verpleeghuizen. Met hetzelfde personeelsbestand moeten meer zorgbehoevenden geholpen worden. Tegelijkertijd worden er geen extra verpleeghuisplekken verwacht, en demissionair minister Conny Helder ziet een oplossing in het vergroten van de zelfredzaamheid van hulpbehoevende mensen thuis.

Deze trainingsmethode voor ouderen met beperkingen is geïnspireerd door een langlopend succesvol experiment in Denemarken. Hoewel het in Nederland nog in de beginfase verkeert, wordt het concept serieuzer overwogen vanwege de groeiende behoefte. Deze aanpak, hoewel nieuw, zou de zorg vrijmaken voor mensen die het absoluut niet meer zelf kunnen, en voorkomen dat er straks onvoldoende hulp is voor degenen die het echt nodig hebben.

Hoewel het effect van deze benadering op de kwaliteit van ouderenzorg en de kostenefficiëntie nog wetenschappelijk moet worden aangetoond, tonen voorlopige resultaten aan dat er op termijn minder zorguren nodig zijn. Desondanks pleit onderzoeker Silke Metzelthin voor meer onderzoek om onder andere de geschikte doelgroep en financieringsproblemen beter te begrijpen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft momenteel ruim 3 miljoen euro uitgetrokken voor verdere studie en ontwikkeling van reablement.

 

Bovenstaand artikel is een samenvatting, het gehele artikel op de website van NOS leest u hier >>

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy