Financiële regelingen Drenthe blijverslening verzilverlening

De Verzilver- en Blijversleningen van SVn laten woonwensen uitkomen

1024 683 maryke

Wilt u uw woning comfortabeler maken door aanpassingen of verbeteringen door te voeren en zo nog meer woonplezier krijgen? De Verzilverlening of de Blijverslening van SVn kan u hierbij helpen. Handig als u uw huis klaar wilt maken voor de toekomst.

SVn – Stimuleringsfonds Volkshuisvesting – ontwikkelt, beheert en verstrekt voor gemeenten aantrekkelijke leningen voor het kopen, verduurzamen en verbeteren van woningen. De leningen kennen een lage rente en versneld aflossen kost niets extra.

Huis en leven comfortabeler maken

Veel mensen hebben hun geld in stenen zitten. Ze kunnen daardoor aanpassingen aan de woning niet betalen, terwijl er voldoende waarde in het huis zit. De Verzilver- en Blijversleningen van SVn kunnen dan een oplossing zijn. Deze leningen voor oudere woningeigenaren – en soms huurders – maken langer thuis blijven wonen mogelijk, soms zelfs zonder een verhoging van de maandlasten. “Met de Verzilverlening als hypotheek, kan iemand namelijk de overwaarde inzetten om het huis én het leven comfortabeler te maken”, legt Reint Brondijk van SVn uit.

Verzilverlening

Is uw woning meer waard dan de hoogte van uw hypotheek? Bijvoorbeeld omdat de waarde van uw woning is gestegen of omdat u – een deel van – de hypotheek heeft afgelost? Dan is de Verzilverlening misschien zeer geschikt voor u. De Verzilverlening is breed in te zetten. “Naast langer thuis wonen kan de overwaarde ook gebruikt worden voor het verduurzamen van het huis, het plegen van achterstallig onderhoud, de tuin of het inschakelen van huishoudelijk hulp”, vertelt Brondijk. Zo behoren ook (extra) isolatie of zonnepanelen tot de mogelijkheden, waardoor het in huis veel aangenamer kan worden.

De Verzilverlening is een hypothecaire lening waarvoor de overwaarde wordt ingezet. U betaalt dus per maand niets. De rente en aflossing worden uitgesteld tot de verkoop van het huis en worden dan verrekend. Om in aanmerking te komen voor de Verzilverlening moet u minimaal 57 jaar oud zijn en overwaarde hebben. De Verzilverlening is op dit moment in Drenthe beschikbaar voor inwoners van de gemeente Assen, Borger-Odoorn, Hoogeveen, Meppel, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en De Wolden. Ook in Overijssel is deze lening actief.

Blijverslening

Wilt u graag in uw woning blijven wonen, maar zijn daarvoor enkele aanpassingen nodig? Met de Blijverslening van SVn kunt u – als woningeigenaar en soms ook als huurder – uw huis levensloopbestendig maken. Denk aan een veiligere inloopdouche, een traplift of het verwijderen van drempels. Ook grotere verbouwingen kunt u met de Blijverslening financieren. Zo kunt u bijvoorbeeld een bad- of slaapkamer beneden realiseren.

De Blijverslening is beperkter in te zetten dan de Verzilverlening, omdat deze alleen te gebruiken is voor het levensloopbestendig maken van het huis. Ook zorgt de lening voor een verhoging van uw maandlasten omdat u iedere maand rente betaalt en een deel aflost. De Blijverslening is op dit moment in Drenthe beschikbaar voor inwoners van de gemeente Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Emmen, Hoogeveen en Tynaarlo. Ook in Overijssel is deze lening actief.

Aan de slag – let op de voorwaarden in uw gemeente

Wilt u uw overwaarde gebruiken om uw woonwensen te realiseren? Het aanvragen van een Verzilver- of Blijverslening gaat via uw gemeente. Iedere gemeente mag zelf voorwaarden zoals de bestedingsdoelen en het maximale leenbedrag bepalen. Het kan dus zijn dat iets in de ene gemeente wel mogelijk is en in de andere gemeente niet. Op de website van SVn kunt u eenvoudig zien wat de mogelijkheden in uw gemeente zijn.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy