Hoe houdt u u huis koel?

Zo houdt u uw huis koel

1024 683 maryke

Het wordt steeds warmer in Nederland. Dat merkt u in huis ook. Op zomerse dagen is het steeds moeilijker om het binnen koel te houden. Wij zetten de beste tips voor een koele woning voor u op een rij.

Deuren en ramen

Houd overdag de deuren en ramen zoveel mogelijk dicht. Als aan het einde van de dag de ergste hitte voorbij is, doet u juist zoveel mogelijk deuren en ramen tegenover elkaar open. Op die manier tocht het huis goed door en kan de hitte eruit. Vergeet ook de ramen op zolder niet.

Zonwering buiten

Zonwering aan de buitenkant van het raam houdt de hitte het beste buiten. Zonwering zorgt ervoor dat de hitte van de zon het raam niet raakt. Daardoor komt de hitte minder makkelijk naar binnen. Er zijn veel verschillende soorten zonwering. U kunt kiezen voor een zonnescherm, rolluiken of screens. Hoe dichter de zonwering is, hoe beter u de hitte buiten de deur houdt. Rolluiken doen het wat dat betreft het beste.

Het is verstandig om een specialist te vragen wat voor uw woning de beste oplossing is. Die keuze hangt ook af van de grootte van uw ramen, of uw raam veel zon krijgt en wat u kunt uitgeven.

De meeste mensen hebben alleen zonwering op de begane grond. Maar ook op de eerste en tweede verdieping kunt u veel plezier hebben van zonwering. Ook voor dakramen bestaat er zonwering voor de buitenkant van het raam.

Als u in een appartement woont, mag u niet zomaar zonwering buiten ophangen. Dat is een beslissing voor de Vereniging van Eigenaren.

Zonwering binnen

Als u geen zonwering aan de buitenkant kunt of mag ophangen, houd dan overdag in elk geval de gordijnen dicht. Hoe dichter het gordijn, hoe beter. U kunt natuurlijk ook kiezen voor luxaflex, rolgordijnen of vouwgordijnen. Gesloten luxaflex houdt de warmte beter buiten dan dunne vitrage of in-betweens, die iets dikker zijn dan vitrage. U kunt ook kiezen voor verduisterende of warmtewerende gordijnen of rolgordijnen. Zulke gordijnen weerkaatsen het zonlicht, zodat het binnen minder warm wordt.

Automatische zonwering

Er bestaat ook automatische zonwering. Daarmee kunt u een zonnescherm automatisch neerlaten op vaste tijdstippen of alleen als de zon schijnt. Er is ook zonwering die reageert op regen. Automatische zonwering is er voor binnen en voor buiten.

Isolatie

Bij woningisolatie denken de meeste mensen vooral aan een warm huis in de winter. Maar wist u dat een goed geïsoleerd huis ook de zomerse hitte veel beter buiten de deur houdt? Er zijn veel overheidsregelingen die het isoleren van uw huis nu extra interessant maken.

HR++ glas isoleert goed, maar als het raam op het zuiden ligt, kan het toch erg warm worden in huis. Door het isolerende glas raakt u die warmte ook niet snel weer kwijt. Combineer isolerend glas op het zuiden daarom altijd met zonwering. Hang (rol)gordijnen, luxaflex of lamellen altijd minstens vijf centimeter van HR++ glas vandaan en sluit ze helemaal als de zon op het raam schijnt. Als u ze maar half sluit kunnen er grote temperatuurverschillen ontstaan, waardoor het glas kan breken.

Groen dak

Een groen dak helpt ook om tijdens warme dagen de ergste warmte buiten te houden. De ruimte onder het groene dak is maximaal 4 graden koeler dan bij een normaal dak. Hoeveel lager de temperatuur precies is, hangt af van de isolatie van de ruimte onder het groene dak. In de winter zorgt een groen dak er juist voor dat de warmte beter binnen blijft. Ook groene planten tegen de gevel helpen om uw huis koel te houden, net als bomen en struiken rondom uw huis.

Ventilator in huis

Een ventilator zorgt voor een lekker windje, zodat het in huis iets koeler aanvoelt. ’s Nachts kunt u ook een ventilator naast uw bed zetten, bijvoorbeeld aan het voeteneind. Kies dan wel voor een stille ventilator. Een stille ventilator geeft hooguit 50 decibel aan geluid. Dit is ongeveer hetzelfde als zacht geroezemoes of het geluid van een gemiddelde koelkast.

Airconditioning

Airconditioning houdt uw huis het beste koel. U kunt kiezen tussen vaste airconditioning en mobiele airconditioning. Vaste airconditioning moet u laten installeren door een deskundig bedrijf. Het stroomverbruik is aan de hoge kant. Een vaste airco die één ruimte koelt en 200 uur aanstaat, verbruikt 150 kWh. Een ventilator die 200 uur aanstaat, verbruikt 10 kWh. Iets om rekening mee te houden.

Een mobiele airco kunt u neerzetten waar u wilt. Het snoer van een mobiele airco steekt u gewoon in het stopcontact. De warmte gaat via een losse slang naar buiten. Die slang hangt bijna altijd in een open raam. Door dat open raam komt natuurlijk ook veel warmte naar binnen, zeker op tropische dagen. Het gevolg is dat de mobiele airco hard moet werken om de ruimte te koelen. Daarom verbruikt een mobiele airco meer energie dan een vaste airco, terwijl de verkoeling juist minder is.

Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.

Image by Freepik

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy