Verzilverlening gebruikt voor verbouwing

Comfortabeler wonen dankzij de Verzilverlening: ‘Er is veel mogelijk’

1024 683 maryke

Net buiten Echten woont Ferry Bultje (64) samen met zijn vrouw Gerda (63) in een prachtige woning met weids uitzicht. Al jaren wonen ze er met veel plezier en dat willen ze graag zo houden. Sinds ze met hulp van de Verzilverlening de woning hebben geïsoleerd, wonen ze nog comfortabeler en kunnen ze vooruit: “De warmte in huis is nu veel egaler.”

Toen het echtpaar de jaren 70-woning in 2004 kocht hebben zij veel achterstallig onderhoud uitgevoerd. Ook op het gebied van isolatie moest er het nodige gebeuren. Vorig jaar was het tijd voor een volgende stap. “We hadden al van alles aan het huis gedaan en wilden nu verder isoleren. Ook omdat de energieprijzen gingen stijgen.”

Op de website las Bultje over de energiecoaches van de gemeente De Wolden. Een energiecoach informeert inwoners over de mogelijkheden voor het besparen van energie, ondersteunt en kan doorverwijzen naar relevante partijen. Zo wees de energiecoach die bij Ferry en Gerda Bultje thuis kwam, hen op de Verzilverlening van de SVn. “Zonder SVn hadden we dit niet kunnen doen. Ons huis is genoeg waard, maar het geld heb ik niet in mijn zak zitten.”

Verzilverlening

Met de Verzilverlening kan het verduurzamen van een woning en/of het plegen van achterstallig onderhoud worden gefinancierd. De Verzilverlening is een hypothecaire lening waarvoor de overwaarde op een woning wordt ingezet. De eigenaar betaalt dus per maand niets. Rente en aflossing worden uitgesteld tot de verkoop van het huis en worden dan verrekend.

“Het is een eenvoudige manier om financiering te krijgen voor verbouwing of aanpassing aan de woning”, vertelt Bultje. “Ik kan het echt iedereen aanraden. Onze maandlasten zijn niet verhoogd en de lening wordt pas verrekend als we de woning verkopen. We hebben samen met de energiecoach de mogelijkheden doorgenomen en zo gekeken hoe we ons huis comfortabeler konden maken. Er is veel mogelijk.”

Zonnepanelen, triple glas en isolatie

Op het dak van de woning lagen al 14 zonnepanelen. Dankzij de Verzilverlening zijn dat er nu 26. Daarnaast zijn er kunststof kozijnen aangeschaft en HR+++-glas (triple glas). Ook is de hele woning rondom – dus aan de buitenkant – geïsoleerd, waardoor het huis een totaal andere uitstraling heeft gekregen. “We hebben nu ons Zweedse huisje”, concludeert Bultje tevreden. “Daar geniet ik nog iedere dag van. Ik mag graag naar buiten lopen om naar ons huis te kijken.”

Terwijl het echtpaar nu veel minder gas en stroom verbruikt, is het in de woning overal aangenaam warm. “Het effect is enorm. De warmte in huis is veel egaler. We hebben in december 150 m3 minder gas en 100 KWh stroom minder verbruikt en het algehele comfort is heel erg verbeterd”, klinkt het tevreden. Omdat ze nu een deel van de door hen opgewekte stroom overhouden, hebben ze een benzineauto ingeruild voor een elektrische auto. “De aanpassingen zijn niet alleen voor ons beter, ook voor de aarde.”

‘Waarom zou je het niet doen?’

Het hele proces ging volgens Bultje van een leien dakje: “Ik heb geen enkel commentaar eigenlijk. De aanvraag ging soepel en heb ik helemaal zelf gedaan via de website van de SvN. Het stelde eigenlijk weinig voor. Ook de uitbetalingen verliepen goed. Het mooie van de Verzilverlening is dat het mes aan twee kanten snijdt. Waarom zou je het dan niet doen?”

Benieuwd naar financiële regelingen in uw gemeente? Bekijk het hier

Voor, tijdens en na de verbouwing.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy