Het is niet altijd eenvoudig om gezond te leven. De verleidingen liggen overal op de loer. Juist daarom is het belangrijk om het eenvoudig te houden. Met een paar kleine aanpassingen in uw levensstijl kunt u al veel resultaat boeken. Op naar een gezonder leven!
#1 Maak van de koelkast een gezond snackbar
Veel mensen lopen met een boog om de koelkast heen om maar niet te gaan snacken. Maar wat als er in die koelkast juist lekkere en gezonde snacks en tussendoortjes liggen? Haal dus genoeg lekkere en gezonde snacks als komkommer, radijs, druiven, minipaprika’s, bleekselderij en worteltjes in huis en bewaar die op een goed zichtbare plek in de koelkast. Zo ziet u het meteen liggen als u de koelkast openmaakt. Bewaar kaas, worst en andere minder gezonde snacks op een plek die minder opvalt. Houdt u van water met een smaakje? Maak dan ’s morgens een fles of kan water met bijvoorbeeld gember, een schijfje citroen of sinaasappel en zet dat ook in de koelkast. Zo kunt u ook makkelijk een gezonde dorstlesser pakken.
#2 Kies voor klein
Wilt u graag wat minder eten, ruil dan grote borden om voor kleine. Op een klein bord kunt u minder opscheppen en dat maakt minder eten meteen makkelijker. Kunt u vruchtensap of frisdrank echt niet weerstaan? Drink dat dan uit smalle hoge glazen. Onderzoek toont aan dat we automatisch 20 procent minder drinken als we uit een smal hoog glas drinken. En nog een tip voor de liefhebber van vruchtensap, verdun het sap met water. Dat scheelt een hoop suiker.
#3 Zorg voor een goede nachtrust
Een goede nachtrust is belangrijk voor uw gezondheid. Slaapt u te weinig, dan neemt de behoefte aan snacken en snoepen vaak toe. Daarnaast heeft u minder weerstand als u te weinig slaapt. Als u moeilijk in slaap komt, probeer dan in de avond wat minder fel licht aan te zetten. Gebruik dus gedimd licht, liefst ook in de badkamer en zeker in de slaapkamer. Het slaaphormoon werkt het best bij een warme oranje-gele kleur. Gebruik geen telefoon, tablet en tv in de slaapkamer. Deze beeldschermen stralen blauw licht uit en dat licht verstoort juist het slaaphormoon. En wilt u ’s morgens zo rustig en natuurlijk mogelijk wakker worden? Kies dan voor een lichtwekker die net als de zon langzaam steeds meer licht geeft.
#4 Ga naar buiten
Vitamine D is belangrijk voor sterke botten. Als de zon op de huid schijnt, maakt de huid vitamine D aan. Ga dus lekker naar buiten. Zet een tuinbankje voor de deur en ga, als het weer het toelaat, elke dag even buiten zitten. Zet zomer en winter elke dag de ramen en tuin- of balkondeuren even open om daglicht en frisse lucht binnen te laten. Loop zo veel mogelijk buiten. Zoek een wandelmaatje of ga wat vaker lopend boodschappen doen. Ook kunt u de afspraak maken dat u een paar keer per week een ommetje maakt, eventueel met andere mensen samen. Kies een vast tijdstip, op een vaste dag. Op die manier houdt u zich er makkelijker aan.
#5 Zit wat minder vaak voor de tv
Een film, een talkshow, een serie, nog een talkshow, zonder dat u er erg in heeft, zit u urenlang tv te kijken. En al dat stilzitten is niet echt gezond. U kunt ook staand tv kijken. Of maak af en toe kniebuigingen voor de bank. Als u kunt, ga dan niet zitten maar strek uw benen weer voordat uw zitvlak de zitting raakt. In plaats van op de bank, kunt u ook op een fitnessbal gaan zitten. Daarop zit u actiever. Misschien kunt u in plaats van tv kijken wel meedoen aan een leuke activiteit in de buurt. In de huis-aan-huiskrant vindt u meestal een wekelijkse agenda van uitjes in de buurt. Een uitvoering van de toneelvereniging, een concert van het zangkoor, een avondje kaarten of Rummikub of een avondrondleiding in het museum bijvoorbeeld. Op die manier komt u meer in beweging en krijgen ook uw hersenen meer prikkels om actief en gezond te blijven.