winter Lang zult u wonen

Zo bent u voorbereid op een koude winter

1024 683 maryke

Wat voor winter wordt het dit jaar? Misschien krijgen we een milde winter en hoeft de verwarming bijna niet aan. Maar het kan ook een winter worden met veel vorst en sneeuw. Met de hoge gasprijzen, kunt u zich daar maar beter goed op voorbereiden. Zo doet u dat.

Er zijn veel manieren om te besparen op verwarmingskosten. U kunt vaak al veel geld besparen door uw eigen gedrag aan te passen. U kunt bijvoorbeeld een warme trui aandoen in plaats van de verwarming hoger zetten. Ook thermo-ondergoed, warme sokken of pantoffels en dekentjes kunnen helpen. U kunt uzelf wennen aan een lagere temperatuur in huis door de thermostaat steeds iets lager te zetten. Dat kan veel geld schelen.

Centrale verwarming goed gebruiken

Heeft u centrale verwarming? Dan kunnen deze tips helpen.

Bijvullen en ontluchten

Controleer regelmatig de waterdruk en vul water bij als dat nodig is. Ontlucht de installatie ook regelmatig, dan warmt het water sneller op. Er bestaan ook automatische ontluchters, die u bijvoorbeeld kunt kopen bij het bedrijf dat uw cv-ketel onderhoudt.

Onderhoud laten doen

Regelmatig onderhoud is belangrijk. Vraag aan de onderhoudsmonteur of hij tips heeft om uw huis zuiniger te verwarmen.

Waterzijdig inregelen

Misschien kunt u gas besparen met waterzijdig inregelen. Waterzijdig inregelen zorgt ervoor dat het warme water gelijkmatig over de cv-installatie wordt verdeeld. Daardoor hoeft de cv-pomp minder hard te werken en vaak kan ook de temperatuur van de cv-ketel omlaag. Uw cv-onderhoudsmonteur kan u hierover adviseren en uw radiatoren waterzijdig inregelen voor u.

Slimme thermostaat gebruiken

Met een slimme thermostaat of een klokthermostaat kunt u veel energie besparen. Een klokthermostaat kunt u zo instellen dat de verwarming automatisch aan gaat op momenten dat het echt nodig is. De ketel kan dan rustig de tijd nemen om op te warmen, dat is zuiniger. Stel de temperatuur niet te hoog in, u kunt de thermostaat altijd nog hoger zetten met de hand. Als u altijd op een vaste tijd opstaat, kunt u de thermostaat zo instellen dat het bijvoorbeeld altijd 19 graden is in de woonkamer vanaf het moment dat u bent opgestaan.

Als u altijd op een vaste tijd naar bed gaat, kunt u de verwarming een halfuur van tevoren op 15 graden zetten. Als uw huis goed geïsoleerd is, koelt uw kamer langzaam af.

Andere kamers in huis wel of niet verwarmen?

U kunt beter geen kamers verwarmen die u niet gebruikt. Het is wel verstandig de temperatuur niet onder de 15 graden te laten zakken, omdat het anders te vochtig kan worden. Daardoor kan schimmel ontstaan en dat is ongezond.

Bent u juist wel vaak in een andere kamer in huis dan de woonkamer, dan kan het soms lastig zijn om die kamer goed te verwarmen, bijvoorbeeld als die kamer minder goed geïsoleerd is of een kleine radiator heeft. Waterzijdig inregelen kan daarbij helpen. Misschien kunt u ook een extra thermostaat laten installeren in die ruimte. Dat heet zoneregeling. Dit kan ook energiebesparing opleveren, omdat u daarmee één ruimte verwarmt zonder dat het hele huis meedoet. Zoneregeling kan niet bij alle cv-ketels.

Warmte binnen houden

Als u zorgt dat de warmte binnen blijft, hoeft u minder hard te stoken. Goede isolatie is daarbij heel belangrijk, maar kleine maatregelen kunnen ook al veel helpen. Denk aan radiatorfolie en tochtstrips. Radiatorfolie is een dunne folie die u tegen de buitenmuur achter de radiator plakt. Hierdoor blijft de warmte binnen en bespaart u energiekosten. Radiatorfolie is te koop bij de bouwmarkt. Met tochtstrips of tochtband kunt u kieren dichtmaken. Achter de brievenbus en onder de buitendeur kunt u een tochtwerende borstel vastmaken. U voelt hierdoor minder tocht.

Houd de tussendeuren zoveel mogelijk dicht. Onder de binnendeuren moet altijd twee centimeter ruimte zijn voor de ventilatie.

Gordijnen kunnen de warmte van radiatoren tegenhouden, dus leg ze op radiatorhoogte in de vensterbank of kort ze in. Zet geen meubels voor de verwarming.Ventileren ja of nee?

Frisse lucht is belangrijk voor uw gezondheid. Ventileren is dus nodig, maar zorg dat u hierbij niet onnodig veel warmte kwijtraakt. Zet de ramen bijvoorbeeld een kwartier per dag tegen elkaar open, voordat u de verwarming aan zet. Of zet de thermostaat tijdelijk iets lager. Laat ook de ventilatieroosters zoveel mogelijk open staan, tenzij het erg hard vriest.

Hoge energierekening

Ook als u zuinig omgaat met gas en stroom, kunt u toch een hoge energierekening hebben. Misschien kunt u energietoeslag krijgen. Heeft u financiële problemen door de hoge energierekening? Dan kunt u een betalingsregeling afspreken met de energieleverancier of via het geldloket van de gemeente. U kunt ook bellen met de Nederlandse Schuldhulproute(0800-8115). Daar kunt u anoniem advies op maat krijgen, plus een doorverwijzing naar passende hulp. Heeft u extra hoge energiekosten, bijvoorbeeld vanwege een ziekte, dan heeft u misschien recht op bijzondere bijstand. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.

Image by Drazen Zigic on Freepik

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy