Langer thuis wonen

Woning aanpassen of verhuizen? Deze vijf tips helpen u op weg

1024 683 maryke

Misschien is dit een onderwerp waar u liever nog niet over nadenkt of misschien heeft u de eerste stappen al gezet. Wat uw situatie ook is: langer zelfstandig (thuis) wonen brengt de nodige vragen en uitdagingen met zich mee. Weet u al waar u ouder wilt worden? In dit artikel delen we een aantal tips m.b.t. uw woning aanpassen of verhuizen. Want een goede voorbereiding is het halve werk!

Uw woning aanpassen of verhuizen? Nee, een makkelijke vraag is het niet. De vraag beantwoorden evenmin. Er zijn namelijk nogal wat aspecten die van invloed zijn. Denk aan uw gezondheid, aan uw omgeving en aan of u een partner hebt of niet én aan uw woning.

Sommige woningen zijn namelijk minder geschikt om er langer zelfstandig te wonen, andere woningen zijn na een paar aanpassingen klaar voor de toekomst. Maar het gaat bovenal om wat u wil en kan: waar wilt u (straks) wonen? Onderstaande tips kunnen helpen bij het uitzoeken van uw (toekomstige) woonwensen:

1) Onderzoek de mogelijkheden

Waar wilt u oud worden? Van mantelzorgwoning tot woongemeenschap en van aanleunwoning tot in uw eigen huis; er zijn nogal wat mogelijkheden. Voordat u een goede beslissing kunt nemen, is het aan te raden om u te verdiepen in de mogelijkheden die er zijn.

2) Stel uzelf kritische vragen

Leuk is het niet, maar denk ook na wat er zou kunnen gebeuren. Want wat als uw gezondheid of de gezondheid van uw partner achteruitgaat? Of wat als u minder mobiel wordt of alleen komt te staan? Kunt en wilt u dan in uw woning blijven wonen? Zijn aanpassingen in uw woning eenvoudig door te voeren of is een verhuizing een betere optie?

3) Wees voorbereid

De woningmarkt is overspannen en er zijn weinig passende seniorenwoningen. Het kan daarom geen kwaad om vroegtijdig te beginnen met uw zoektocht. Ga in gesprek met een makelaar, schrijf u in bij een woningcorporatie of vraag offertes op voor het aanpassen van uw woning. Hoe meer informatie u heeft, hoe beter u een keuze kunt maken.

4) Wie kan u om hulp vragen?

Wilt u – zo lang mogelijk – thuis blijven wonen? Kijk dan waarmee anderen u kunnen helpen. Denk aan familieleden, vrienden of buren, maar ook aan bedrijven. Wordt de tuin te groot? Of zijn er wat klusjes die moeten gebeuren? Misschien wil een kennis helpen. Of kunt u hulp inschakelen van een professioneel bedrijf, via de Wmo of een onafhankelijke cliëntondersteuner. Ook hebben veel gemeenten speciale senioren- en ouderenwerkers die graag met u meedenken.

5) Kijk ook naar de woonomgeving

Vergeet niet dat niet alleen een woning belangrijk is, maar ook de woonomgeving. Zijn er winkels in de buurt? Kunt u uw hobby’s er uitoefenen? Is er een sociaal netwerk waarop u kunt terugvallen of zijn er mogelijkheden tot zorg in de buurt?

Mieke en Giny over hun keuzes

De woning aanpassen of verhuizen? Het is een vraag waar we allemaal mee te maken krijgen, maar anders mee omgaan. Zo koos Mieke voor een andere woning, terwijl Giny, beide wonend in Drenthe, liever blijft wonen waar ze nu woont. Benieuwd naar hun verhaal? Klik hier

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy