Wilt u aan de slag met het veiliger en comfortabeler maken van uw huis, dan kunt u bij veel partijen in Drenthe terecht. Denk aan bouwmarkten, aannemers en installateurs, maar heeft u ook aan de ergotherapeut gedacht? Of de hovenier? De tuin en de ruimtes rondom uw huis worden vaak vergeten als het om meer gemak en veiligheid gaat. Terwijl juist hier veel winst te behalen is. Op deze site vindt u veel tips, adviezen en inspiratie om uw woning te verbeteren met het oog op de toekomst. Met deze adviezen kunt u zelf op pad en gerichte vragen stellen over het levensloopbestendiger maken van uw huis en tuin. Aan welke organisaties en bedrijven kunt u denken?
Bouwmarkten
In de bouwmarkt vindt u veel levensloopbestendige producten. Denk aan eenhendelmengkranen, wandbeugels, omgebogen deurklinken of kabelgoten om losliggende snoeren weg te werken. Kijk in de bouwmarkt verder dan alleen de hoek waar producten liggen die speciaal en alleen voor kinderen of ouderen zijn bestemd. Veel producten die uw huis veiliger of comfortabeler maken vallen buiten de categorie hulpmiddelen en zijn niet altijd als zodanig herkenbaar. Denk aan inbraakpreventie, rookmelders, domotica, maar ook sanitair of goede verlichting in huis.
De installateur
Installatiebedrijven kunnen u adviseren over techniek die uw woning toekomstbestendiger maakt. Van het koken op inductie tot vloerverwarming. Menig installateur kan u ook helpen met het netjes wegwerken van snoeren en het aanbrengen van rook- of hittemelders. Of met het installeren van domotica, zoals het automatiseren van zonwering, op afstand bedienbare verlichting, deuren of ramen. Ook kan de installateur u helpen bij het maken van keuzes voor sanitaire voorzieningen. Bent u in gesprek met een installateur over het energiezuiniger maken van uw woning, bijvoorbeeld omdat u zonnepanelen krijgt of een warmtepomp. Vraag de installateur dan ook eens naar levensloopbestendige oplossingen die goed in uw woning zouden passen. Ongetwijfeld kan de installateur u daar meer over vertellen.
De badkamer- of keukenspecialist
Een nieuwe badkamer of nieuwe keuken is een hele goede reden om werk te maken van meer veiligheid en comfort. Het gaat bij een keuken of badkamer om een uitgave die u doet voor de komende jaren. Vraag bij de keuken- of badkamerspecialist die u bezoekt specifiek naar maatregelen voor extra comfort en veiligheid met het oog op de oude dag. U moet toch al veel keuzes maken, van de kleur tegels tot het soort kraan die u wilt. Veel levensloopbestendige maatregelen zijn trouwens ook hele gangbare en haast trendy keuzes vandaag de dag. Zoals de inloopdouche, maar ook keukens met lades in plaats van kastjes zijn prettig met het oog op de toekomst. U hoeft dan minder ver te reiken om bij de spullen te komen die u veel gebruikt.
De aannemer en/of architect
Als u verbouw- of nieuwbouwplannen heeft, vraag dan de architect of aannemer om met u mee te denken over oplossingen waar u jaren mee vooruit kunt. De ruimte die de komende jaren nog dienst doet als kantoor aan huis, kan daar straks een slaapkamer op de begane grond van gemaakt worden? De architect of aannemer kan er bij de (ver)bouw rekening mee houden dat u de ruimte straks voor andere doeleinden wil gebruiken en daar nu al voorbereidingen voor treffen. Bijvoorbeeld door in samenspraak met de installateur alvast (loze) leidingen te leggen die u nu nog niet nodig hebt, maar die later goed van pas kunnen komen. Handig en kostenefficiƫnt, want over tien jaar de boel weer opnieuw openbreken en verbouwen is zonde van uw geld en tijd.
De hovenier
Een grote tuin kan behoorlijk wat onderhoud met zich meebrengen. En helaas, de onderhoudsvrije tuin bestaat niet. Wel kunt u het onderhoud flink terugdringen. De hovenier kan u adviseren over de juiste inrichting van uw tuin waardoor u minder hoeft te schoffelen en wieden. Uiteraard kan de hovenier u het tuinonderhoud ook uit handen nemen. Maar dan nog is het goed om ook in uw tuin en buitenruimtes eens aan een kritische blik te onderwerpen. Veel tuinen hebben ooit een speelse indeling gekregen met frivole opstapjes- en afstapjes. En ook de verlichting buiten laat nog wel eens te wensen over.
De ergotherapeut
De ergotherapeut is er om te helpen bij handelingen en activiteiten in het dagelijks leven die lastig zijn geworden door fysieke of mentale problemen. Ze weten doorgaans veel over het praktisch en veilig inrichten van uw woning. Ook kunnen ergotherapeuten helpen bij zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen als er sprake is van (beginnende) dementie. Het basispakket van uw zorgverzekering vergoedt de eerste tien consulten van een ergotherapeut.
Particuliere dienstverleners
Er zijn veel partijen in de markt die u op welke wijze dan ook kunnen ondersteunen bij het langer thuis wonen. Ze helpen niet zozeer met woningverbeteringen, maar kunnen wel bijdragen aan een prettige thuissituatie. Denk aan maaltijdvoorzieningen, particuliere thuiszorgers of huishoudhulpen. Maar ook aan dienstverleners die persoonlijke alarmering verzorgen. Er ontstaan steeds meer initiatieven om ondersteuning te bieden en het u thuis zo makkelijk mogelijk te maken.
De gemeente
Om u te helpen bij het financieren van de woningverbeteringen bieden steeds meer gemeente de Blijverslening of Verzilverlening aan. Deze leningen van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) zijn speciaal bedoeld voor het levensloopbestendiger maken van uw huis. Als er een medische noodzaak is waardoor u zich thuis niet meer goed kunt redden, kunt u bij uw gemeente een beroep doen op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).
Wilt u aan de slag met het verbeteren van uw woning, maar kunt u daarbij wel wat financiƫle ondersteuning gebruiken? In Drentse gemeenten worden diverse regelingen en leningen aangeboden voor het levensloopbestendiger of duurzamer maken van uw woning. Bekijk in ons overzicht welke regelingen en leningen er in uw gemeente worden aangeboden.