Woonkamer

Ruimten

Een lichte woonkamer, prettig voor iedereen

De woonkamer is een plek waar we veel tijd doorbrengen. Het is belangrijk dat we er veilig kunnen zitten en rondlopen. Zorg vooral voor voldoende licht. Dus: laat het zonnetje binnen en zet uw favoriete stoel bij het raam!

“Beeldbellen lukt! 

“Mijn oma vergeet steeds meer dingen. Toch lukt het om regelmatig met haar via de tablet te bellen. We hebben wel vaak moeten oefenen, maar dat vond ik niet erg. Ook stuur ik haar regelmatig foto’s. Daar geniet ze van.”

Praktische tips voor in uw woonkamer

Geluidsoverlast?

Last van geluid van harde geluiden van tv of radio? Een koptelefoon beperkt deze geluidsoverlast. Een draadloze koptelefoon heeft de voorkeur, om struikelen over het snoer te voorkomen.

Warme voeten

Koude voeten zorgen voor onrust. Kies vloerverwarming of (niet hoogpolige) vloerbedekking. Ook een voetenwarmer kan voor warme voeten en ontspanning zorgen.

Voldoende daglicht

Zorg voor goed daglicht. Dat geeft goed zicht en voorkomt dat het dag- en nachtritme verstoord raakt. Houd daarom overdag de luxaflex en gordijnen zoveel mogelijk open. En zet de favoriete stoel bij het raam!

Tijdschakelklok

Een tijdschakelklok schakelt het licht of andere elektrische apparaten automatisch aan en uit. Handig als u of uw partner vergeet het licht of apparaten aan te doen of uit te doen.

Raam tot op de vloer?

Heeft u ramen tot op de vloer? Zo’n raam geeft mensen met dementie soms een onprettig gevoel: ‘alsof ze buiten worden gezet. Een raam met borstwering is voor hen dus prettiger. Om dit zo te laten lijken kunt u het onderste deel van het raam afplakken.

Beeldtelefoon

Mensen met dementie kunnen soms aan de hand van een stem niet meer bepalen met wie ze nu eigenlijk in gesprek zijn. Beeld bij het bellen biedt uitkomst. Beeldbellen kan op verschillende manieren. Via speciale beeldtelefoons, via de computer of tablet (bijv. Skype) of via speciale tablets voor ouderen. Hier drukt u eenvoudig op een foto om met iemand te (beeld)telefoneren.

Kalenderklok

Haalt u of uw partner de dagen door elkaar? De kalender klok laat altijd de juiste tijd, datum, weekdag en soms zelf de dagdelen zien. Er zijn verschillende modellen en kleuren verkrijgbaar. Er zijn ook klokken met agendafunctie. De klok laat dan activiteiten voor die dag en tijd zien.

Looproute wc

Houd de looproute van woonkamer naar toilet zo kort en overzichtelijk mogelijk, zonder meubilair en losse spullen als hindernissen.

Spelletjes

Samen een spelletje spelen is gezellig. Mens erger je niet, Ganzenbord, zijn spelen die mensen zich van vroeger herinneren. Het spel Blik op vroeger is speciaal gemaakt om herinneringen op te halen.

Vloeren

Kies een egale kleur vloerbedekking. In een bewerkte vloer dan degene met dementie dingen die er niet zijn, wat angst kan oproepen. Ook is het belangrijk om een vloer te kiezen die niet schittert of glimt, ook dit kan voor illusies en angst zorgen. Kies niet voor blauw, dat lijkt op water.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy