Slaapkamer

Ruimten

Goede nachtrust, voor iedereen van groot belang

Wist u dat de hardheid van het matras belangrijk is voor mensen met dementie? Of dat wapperende gordijnen tot onrust kunnen leiden? Lees verder, om meer te weten te komen over wat u in uw slaapkamer kunt aanpassen.

“Mijn moeder vergist zich nu minder in haar kledingkeuze.”

“Samen met mijn moeder heb ik de kledingkast opnieuw ingedeeld. Zomer- en winterkleding hebben we gescheiden en in verschillende kasten opgeborgen. Verder ligt alle dag- en nachtkleding nu ver van elkaar. Zo voorkomen we ‘bijzondere’ combinaties.”

Praktische tips voor in uw slaapkamer

Wasmand

Voorkom misverstanden over schone en gedragen kleding door de wasmand op enige afstand van schone kleding te plaatsen.

Airco

Airconditioning en ventilatiesystemen bevorderen in warme nachten de nachtrust; ze moeten wel ‘stil zijn, geen tocht veroorzaken en geen gordijnen laten bewegen, omdat dit angstgevoelens kan oproepen.

Verlichting slaapkamer

In de slaapkamer wordt een hoge lichtsterkte afgeraden: een plafondlamp is voldoende; een leeslamp/ bedlamp moet natuurlijk wel voldoende licht geven.

Ventilatie

Ventileren is belangrijk om voldoende zuurstof in de kamer te hebben. Zorg ervoor dat het raam met behulp van een raamuitzetter niet te ver open kan. Zo kunt u ventileren zonder het gevaar dat iemand met dementie uit het raam valt of via het raam naar buiten gaat.

Schuifdeur

Als de dementie ernstigere vormen aanneemt kost het mensen soms moeite om een schuifdeur te openen. Laat dan de schuifdeur open of plaats een gewone deur terug als
eventueel foto’s van combinaties en gebruik die als geheugensteun bij het aankleden.
dat kan. Een openstaande deur geeft direct herkenning van de ruimte.

Valgevaar

Om de kans op het uit bed vallen te verkleinen, kunt u het bed met één zijde tegen de muur plaatsen. Ook zijn er bedhekken te verkrijgen.

Matras

Let erop dat de matras niet te hard of te zacht is. Een te zacht bed kan mensen met dementie het angstige gevoel geven dat zij zweven waardoor ze niet kunnen slapen. Een te hard bed kan te veel prikkels geven, waardoor ontspannen lastig wordt.

Verduisteren

Verduister het slaapkamerraam ’s nachts goed, bij voorkeur met dikke gordijnen. Rolluiken of andere raambedekkingen zijn voor iemand met dementie vaak vreemd.

Kledingsets

Als aankleden moeite kost kunt u samengestelde kledingsets klaarleggen, in volgorde van aantrekken. Maak eventueel foto’s van combinaties en gebruik die als geheugensteun bij het aankleden.

Rookmelder

Een rookmelder waarschuwt bij rookontwikkeling met een hard alarm. Plaats minimaal op elke verdieping een rookmelder. De meeste rookmelders werken op batterijen. Controleer regelmatig of de rookmelder nog werkt. Vergeet niet om tijdig de batterij te vervangen.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy