Keuken

Ruimten

Zo veilig kan een gezellige keuken zijn

De keuken is een gezellige plek in huis. Bij dementie is het belangrijk dat het ook een veilige plek is. Een rook- of hittemelder is bijvoorbeeld aan te bevelen. Zo voorkomt u brandgevaar. Er zijn veel meer oplossingen voor uw keuken, kijkt u maar.

“Alle spullen op een vaste plek”

“Samen met mijn ouders hebben we de keuken flink opgeruimd en alles een vaste plek gegeven. Zo zijn de spullen makkelijker terug te vinden. Ook hebben we doorzichtige voorraadbussen gekocht. Nu is eenvoudig te zien wat waar in zit.”

Praktische tips voor in uw keuken

Dementie bestek

Als zelfstandig eten moeilijker wordt kan rood bestek misschien helpen. Het valt door zijn kleur goed op; belangrijk als het zicht steeds minder wordt.

Veilig koken op gas

Een gasdetector geeft alarm bij gasgevaar. Het signaal kan tot verwarring leiden of niet gehoord worden. Zorg ervoor dat ook de buren, thuiszorgcentrale of familie een signaal krijgt. Bent u bang dat het gas aanstaat terwijl er niet gekookt wordt? Neem dan een vlambeveiliging. Deze zorgt ervoor dat de gastoevoer stopt als er geen vlam (meer) is.

Keukentafel

Drukke prints op placemats, tafelkleden en borden op tafel kunnen onrust veroorzaken. Dit kan afleiden van het eten. Zorg wel voor voldoende kleurcontrast op tafel, zodat bord en bestek goed te zien is.

Geur van eten

De geur van eten wekt bij sommige mensen eetlust op. Zet daarom de eettafel vlakbij de keuken. Laat degene met dementie bijvoorbeeld meehelpen bij het bereiden van een maaltijd.

Kookwekker

Kookt u of uw partner gewoon zelf? De kookwekker helpt herinneren hoe lang u de pannen op het vuur hebt staan.

Oven en magnetron

Gebruik de oven of magnetron niet als bergruimte en schakel deze uit als u ze niet gebruikt. Dit voorkomt brand en kortsluiting.

Keukenkastjes

Doorzichtige kastplanken en kastdeuren tonen in één oogopslag de inhoud van de kastjes: voor een beter overzicht! Verlichting in de kastjes maakt opruimen en vinden van spullen gemakkelijker.

Hittemelder

Werkt de rookmelder niet omdat er bijvoorbeeld gerookt wordt? Dan is een hittemelder een goed alternatief. De hittemelder reageert als de temperatuur in de ruimte boven de 57 graden komt.

Veiligheidsslot

Berg gevaarlijke zaken zo op dat ze geen gevaar kunnen opleveren. Denk aan messen, lucifers, aansteker, schoonmaakmiddelen, keukenmachine, mixer, alcohol en medicatie. U kunt deze spullen bij elkaar in één kast zetten en deze afsluiten met een veiligheidsslot.

Boodschappenbord

Gebruik een boodschappenbord als geheugensteuntje voor wat nog gedaan moet worden of voor boodschappen die nog moeten worden gekocht.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy