Badkamer

Ruimten

Al eens gedacht aan contrastkleuren in uw badkamer?

Mensen met dementie zien vaak steeds minder goed. Een gekleurd vlak achter de witte wastafel of een zwarte WC-bril op een witte pot kan helpen.

“Zo vindt mijn partner de badkamer gemakkelijker!” 

“Alle deuren in de hal lijken op elkaar, waardoor het soms lastig is om de weg in huis te vinden. Met afbeeldingen op de deuren hebben we nu aangeven welke ruimte erachter zit. Zo wordt het huis weer wat overzichtelijker en vergist mijn man zich minder vaak.” 

Praktische tips voor uw badkamer

Ventilatie, voorkom stoom

Zorg voor goede, geluidsarme badkamerventilatie zodat er zo min mogelijk stoom ontstaat. Lawaai en stoom kunnen onrust veroorzaken of verergeren.

Verlichting badkamer

Goede verlichting zorgt voor goed zicht en verkleint de kans op vallen; licht met een warme kleur draagt in de badkamer bij aan een rustgevende en aangename sfeer.

Wasmiddelen

Berg wasmiddelen, medicijnen en gevaarlijke schoonmaakmiddelen veilig op: deze kunnen worden aangezien voor eet- of drinkbare zaken. Overweeg bijvoorbeeld een kinderslot.

Wasmand

Soms wordt de wasmand aangezien voor een toilet; plaats deze daarom uit zicht in een kast.

Bubbelbad en luxe douches

Bubbelbaden en luxe douches met meerdere koppen zijn mogelijk verwarrend en roepen soms angstgevoelens op.

Karretje met spulletjes

Als u uw partner helpt bij het het wassen, dan is een verrijdbaar karretje met wasspullen (zeep, shampoo etc.) dicht bij de douche of het bad handig.

Stop eruit

Haal de stop uit badkuip en wastafel als u deze niet gebruikt; dit voorkomt overstroming als iemand vergeet de kraan dicht te draaien.

Afsluitbare medicijnkast

Als medicijnen een gevaar vormen, dan bewaart u de medicijnen het beste in een afsluitbaar medicijnkastje. Leg het sleuteltje op een veilige plek. Hang het kastje op een niet in het oog springende plaats.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy