Lang zult u wonen Drenthe

Moet mijn volgende huis mijn laatste huis zijn?

1024 683 maryke

Als u van plan bent om te verhuizen, bent u misschien op zoek naar een huis waar u nooit meer weg hoeft te gaan. Een huis dat geschikt is om te blijven wonen, ook als u ouder wordt en zorg nodig heeft. Maar misschien zijn er nog andere mogelijkheden. Deze punten helpen u bij het maken van een keuze.

Misschien denkt u bij een huis voor later aan een seniorenwoning, een gelijkvloerse woning zonder drempels, dichtbij winkels en in een buurt waar de bewoners naar elkaar omkijken. Dat is een fijne woonsituatie als u houdt van geborgenheid en is handig als u hulp nodig heeft.
Het kan ook zijn dat u droomt van een huis dichtbij de natuur, ver weg van winkels en van buren. Of wilt u juist in het stadscentrum wonen, in een oud pand met veel sfeer, maar ook met trappen. Of misschien wilt u graag wonen in een monument, in een oude molen of in een tiny house. Maar is het wel verstandig om te verhuizen naar een huis dat minder geschikt is om oud in te worden?

Redenen om nog één keer te verhuizen naar een andere woning

Als u wilt verhuizen en u bent wat ouder, dan heeft het voordelen om op zoek te gaan naar een huis waar u niet meer weg hoeft. U kunt dan denken aan een seniorenwoning dichtbij voorzieningen in een veilige buurt. Dat heeft deze voordelen.

 • In een seniorenwoning kunt u tot op hoge leeftijd blijven wonen. Als u zorg nodig heeft, kunt u die thuis krijgen.
 • U hoeft maar één keer te verhuizen. U kunt uzelf veel tijd, moeite en geld besparen als u kiest voor een huis waar u niet meer weg hoeft.
 • Als u plotseling achteruitgaat, bijvoorbeeld door een ziekte of een val, hoeft u niet met spoed te verhuizen.
 • In een huis waar u altijd wilt blijven wonen, kunt u makkelijker de keuze maken om het helemaal naar uw zin te maken en daar ook geld aan te besteden.
 • Als u in een nieuwe buurt gaat wonen als u nog fit bent, is het makkelijker om de buurt goed te leren kennen en nieuwe vrienden te maken.
 • Als uw kinderen een vaste woonplaats hebben gekozen, kan het fijn zijn om bij hen in de buurt te gaan wonen.

Redenen om een andere keuze te maken

Het kan ook fijn zijn om in vrijheid te kiezen voor het huis van uw dromen, zonder stil te staan bij gebreken die misschien in de toekomst gaan komen, maar die u nu nog niet heeft. Dit kunnen redenen zijn om op zoek te gaan naar uw droomhuis.

 • U ziet er niet tegenop om over een tijdje weer te verhuizen, bijvoorbeeld als uw gezondheid achteruitgaat of als u alleen komt te staan.
 • U wilt vrij kunnen zoeken naar een woning die voldoet aan uw woonwensen. Een woning vinden is makkelijker als u niet hoeft te denken aan later.
 • Er kunnen ook andere redenen zijn waarom verhuizen misschien een goede keuze is. Bijvoorbeeld als u opziet tegen het onderhoud dat uw huis nodig heeft. Of als het bijhouden van de tuin u te veel wordt. Of als u ernaar uitkijkt om kleiner te gaan wonen. Als u niet meer zo blij bent met het huis waarin u nu woont, waarom zou u dan wachten?

Zo kan het misschien toch

Kiezen voor uw woondroom of voor een huis dat geschikt is voor later is een lastige keuze. Soms is kiezen niet nodig en kunt u beide doelen combineren. Misschien is er meer mogelijk dan u denkt. Een paar voorbeelden.

 • Als uw budget het toelaat, kunt u uw droomhuis misschien zelf drempelvrij maken en verbouwen tot een woning die wel geschikt is voor later. Hoe eerder u daarmee begint, hoe meer tijd u daarvoor heeft en hoe langer u plezier kunt hebben van uw aangepast huis. U moet er dan wel bij de aankoop op letten of het huis geschikt is om aan te passen.
 • Wonen op een afgelegen plek hoeft geen bezwaar te zijn als u de omgeving kent en vrienden, familie of kennissen in de buurt heeft. Kent u de omgeving nog niet? Misschien kunt u de buurt alvast leren kennen voordat u besluit om ernaartoe te verhuizen. Ook kunt u misschien al mensen leren kennen. Als de reisafstand niet te groot is, kunt u misschien lid worden van een vereniging, waar u één keer per week naartoe gaat. Of u kunt zich aanmelden voor vrijwilligerswerk. Er is altijd wel iets te vinden dat bij u past.
 • Misschien kunt u geen volledig levensloopbestendig droomhuis vinden, maar lukt het wel om een huis te vinden met een trap die geschikt is voor een traplift of een huis met ruimte om een zorgunit te plaatsen als u beneden verzorgd moet worden. Het kan al veel helpen om op die punten te letten bij het zoeken van een huis.
 • Misschien kunt u uw droomhuis later overdragen aan een zoon of dochter en zelf gaan wonen in een mantelzorgwoning in de tuin.
 • Groepswoningen voor ouderen zijn er in allerlei gebieden, in steden en dorpen, maar ook op het platteland. Mensen die wonen met anderen, kunnen vaak langer zelfstandig blijven wonen. Misschien is groepswonen voor u ook een oplossing om te kunnen wonen in een omgeving die u zelf kiest.
 • Kunt u het huis van uw dromen niet vinden? Misschien kunt u het zelf bouwen, samen met anderen. Dan kunt u het meteen geschikt laten maken voor later.

Wat te doen?

Praat over uw wensen en gedachten met mensen in uw omgeving. Vaak komt u daardoor op ideeën waar u zelf nog niet aan had gedacht. Wilt u weten wat uw financiële mogelijkheden zijn? Praat dan eens met de adviseur van uw bank.

Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy