Stoken, koken en apparaten opladen zijn de meest voorkomende brandoorzaken. Weet u hoe groot het risico op brand is in uw huis? Risico- en preventie-expert bij Interpolis Sjak van Nieuwkuijk vertelt waar de belangrijkste gevaren schuilen en wat u ertegen kunt doen.
Het risico op brand is misschien niet iets waar u dagelijks mee bezig bent. Toch doet u op een dag waarschijnlijk heel veel dingen waarbij er een kans op brand is, als u niet goed oplet. Koken, apparaten opladen, verlengsnoeren gebruiken, het brengt allemaal risico’s met zich mee. Zorg dat u zich ervan bewust bent en voorkom brand in huis.
Kachel en open haard
Heeft u een kachel, allesbrander of open haard? Let er dan op dat het rookkanaal niet te smal en niet te breed is voor het toestel of de haard die u gebruikt. Dat is belangrijk voor een goede afvoer van de rook. Twijfelt u of het rookkanaal de juiste diameter heeft? Vraag dan advies van de leverancier van uw kachel of haard.
Als u de kachel gebruikt, zet deze dan niet in een te lage stand. Als de vlammetjes maar heel klein zijn, ontstaat er niet genoeg ‘trek’ en blijft de rook te lang in de schoorsteen hangen. Dit kan op den duur een schoorsteenbrand tot gevolg hebben. U kunt ook een speciale kap op de schoorsteen laten zetten. De kap zorgt ervoor dat de schoorsteen beter trekt.
Stookt u hout, gebruik dan alleen droog en schoon hout. Steek het hout aan volgens de Zwitserse methode. Dat betekent dat u het hout aan de bovenkant aansteekt. Dat zorgt ervoor dat het hout snel brandt. Meer tips leest u in het artikel 5 gouden regels voor veilig stoken.
Heeft u een open haard, zorg dan voor een vonkenscherm. Dat zorgt ervoor dat er geen vonken op uw vloerbedekking of gordijnen kunnen komen.
Laat één keer per jaar de schoorsteen vegen door een schoorsteenveger die is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenveger Patroons Bond (ASPB).
Een elektrische bijzetkachel vraagt veel stroom. Steek de stekker van de bijzetkachel niet zomaar in een stopcontact, maar controleer eerst of dit stopcontact het vermogen van de bijzetkachel wel aankan. Als er te veel elektrische apparaten zijn aangesloten op één groep in de meterkast, is er een risico op kortsluiting. Vraag zo nodig een elektricien om u te helpen. Controleer ook het snoer en de stekker van de bijzetkachel. Hier mogen geen zwakke plekken in zitten, anders kunnen er vonken ontstaan.
Brand bij het koken
Als u boter of olie te heet laat worden in de pan, dan kan die in brand vliegen. Dit kan gebeuren bij alle soorten kooktoestellen. Als u vergeet dat u een pan op het vuur of op de kookplaat heeft staan, kan de pan ‘droogkoken’. Ook dan de inhoud van de pan zo heet worden, dat die gaat branden. Zorg dus dat u in de buurt blijft als u aan het koken bent. Als u toch een vlam in pan heeft, probeer hier dan een andere pan overheen te zetten om de luchttoevoer af te sluiten. Gebruik in ieder geval geen water en ook geen blusdeken. Als het nodig is om het vuur te blussen, kunt u een brandblusser gebruiken die geschikt is voor vet.
Maak uw afzuigkap regelmatig schoon. Anders kan een vlam in de pan snel overslaan naar het vet en stof in de afzuigkap. De brand is dan veel moeilijker te blussen.
Tip
Rookmelders zijn verplicht op iedere verdieping, maar in de keuken kunt u beter geen rookmelder gebruiken, omdat die ook alarm kan slaan als u gewoon aan het koken bent. Gebruik in de keuken liever een hittemelder.
Opladers
Bijna iedereen heeft apparaten in huis die opgeladen moeten worden. Heeft u een e-bike, dan kunt u die het beste opladen in de schuur. Laadt u een accu of apparaat binnen op, zorg dan dat die altijd op een harde ondergrond ligt. Leg uw telefoon bijvoorbeeld niet op uw matras tijdens het opladen. Het apparaat kan dan zijn warmte niet kwijt en kan gaan branden. Lees meer over veilig opladen.
Stekkerdozen
Stekkerdozen kunnen erg handig zijn als u meer stopcontacten nodig heeft. Maar stekkerdozen kunnen ook het brandrisico vergroten. Zorg dat u alleen stevige stekkerdozen gebruikt waarvan het snoer en de stekker onbeschadigd zijn. Sluit geen apparaten die veel stroom verbruiken aan op een stekkerdoos, zoals een waterkoker of frituurpan. Koppel geen stekkerdozen aan elkaar, daar zijn ze niet voor gemaakt. Heeft de stekkerdoos een knop waarmee u de stroom kunt uitschakelen? Doe dat dan als u de stroom niet meer nodig heeft.
Meterkast
Zorg voor een opgeruimde en goed geventileerde meterkast. Spullen bewaren in de meterkast is geen goed idee, omdat u overal goed bij moet kunnen, ook in geval van nood. Zorg dat u genoeg groepen heeft voor de apparaten die u wilt aansluiten. Heeft u een nieuw apparaat in huis dat veel stroom vraagt, zoals een inductiekookplaat? Laat dan een nieuwe groep aanleggen.
Stof in de wasdroger
Wasdrogers hebben één of meer stoffilters die u regelmatig moet schoonmaken. Als u dat niet doet, kan het op de plek van het filter te warm worden in de machine. Zo kan er brand ontstaan. Kijk in de handleiding van uw wasdroger welk(e) filter(s) u moet schoonmaken.
Zonnepanelen
Laat u zonnepanelen installeren, zorg dan dat dit gebeurt door een installateur die het Zonnekeur heeft. U kunt er dan zeker van zijn dat de installateur aandacht heeft voor de brandrisico’s bij zonnepanelen.
Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.
Image by Dragana_Gordic on Freepik