Huurders uitgenodigd voor onderzoek naar toekomst van de wijk Schelfhorst

1024 683 mariawalters

Hoe zal de wijk Schelfhorst eruit zien in 2040? Wat als er veel mensen boven de 65 jaar wonen en de vergrijzing op zijn hoogtepunt is? Op 13 en 15 september 2022 organiseert TOPFIT Citizenlab hierover gesprekken met bewoners van een huurwoning en onderzoekers. “We nodigen alle (oudere) huurders van Schelfhorst uit om met ons hun kennis, ervaring en ideeën te delen”, zeggen Karin van Leersum en Johan van der Zwart van de Universiteit Twente.

Toekomstbeelden maken

De gesprekken over Schelfhorst in 2040 gaan over de toekomst van wonen, welzijn en zorg in de wijk. Daarbij zal ook de rol van technologie aan de orde komen. “Komt in 2040 de wijkverpleegkundige nog aan huis of zal veel zorg via videobellen gaan? Wonen we straks in slimme huizen met sensoren?” Belangrijke vragen om nu bij stil te staan, volgens Karin van Leersum. “We zijn benieuwd hoe wijkbewoners hopen dat de toekomst eruit ziet. En we willen graag weten hoe zij denken dat het echt zal zijn”. Met deze dromen en toekomstbeelden in het achterhoofd gaat het gesprek verder. Wat kunnen we doen om mogelijke problemen in de toekomst op te lossen? En welke rol zien wijkbewoners hierin voor zichzelf weggelegd?

“We nemen met elkaar een kijkje in de toekomst. We dromen, we zijn realistisch en we gaan op zoek naar oplossingen” – Johan van der Zwart (onderzoeker Universiteit Twente)

TOPFIT Citizenlab

Het onderzoek in de wijk Schelfhorst is onderdeel van het programma TOPFIT Citizenlab, een samenwerking van burgers, onderzoekers van Universiteit Twente, hogeschool Saxion, de gemeente Almelo, GGD Twente en Lang zult u wonen. Samen met inwoners in de wijk willen zij onderzoeken hoe inwoners van Schelfhorst veilig, gezond en gelukkig ouder kunnen worden. Dit is belangrijk om te weten omdat de wijk de komende jaren nog meer vergrijst. “Over twintig jaar is maar liefst één op de vier Nederlanders een 65+’er”, zegt Maria Walters, directeur bij Lang zult u wonen en als projectleider verbonden aan dit project. “We willen in dit onderzoek gebruik maken van de kennis van burgers zelf. Die kennis wordt vaak nog onvoldoende gehoord in onderzoek. In dit onderzoek, ook wel citizenscience of burgeronderzoek genoemd, is dat wel het geval”.

Meepraten over de toekomst van Schelfhorst?

Dat kan op 13 en 15 september 2022 van 14:00 tot 16:00 uur. Het programma is over twee dagen verdeeld. Het is de bedoeling dat u op beide middagen meedoet. U gaat met 4 of 5 buurtgenoten en een onderzoeker rond de tafel in wijkcentrum De Schelf. Aanmelden kan bij onderzoeker Karin van Leersum.

Mail:  c.m.vanleersum@utwente.nl
Telefoon: 053-489 5293
Of via het contactformulier op de website

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy