Hoe regel ik een warm en comfortabel huis?

1024 683 maryke

Wonen wordt nog comfortabeler met behulp van elektronica en internet. Domotica is de verzamelnaam hiervoor. Hiermee kunt u de gordijnen dicht doen vanuit uw luie stoel en de verwarming aanzetten met uw telefoon. Zelfs als u van huis bent.

Domotica is een oplossing om veiligheid, duurzaamheid en comfort te verhogen en bestaat uit het toepassen van technische slimmigheidjes in huis. Denk aan het op afstand bedienen van de verwarming,  zonwering of een video-intercom. Bijvoorbeeld om vanaf de bank te kunnen praten met iemand die aanbelt. Er zijn al veel van dit soort hulpmiddelen verkrijgbaar bij bouwmarkten.

Andere voorzieningen zijn ontworpen voor mensen die bijvoorbeeld slecht horen of hun handen minder goed kunnen gebruiken. Hoe regel ik de aanpassing van een huurwoning?

Verlichting

Goede verlichting maakt wonen veiliger. In doorgangsruimtes zoals de hal, gang of bijkeuken kan het handig zijn dat een lamp vanzelf gaat branden wanneer iemand binnenkomt, en ook weer uitgaat. Voor dit doel zijn speciale lampen met bewegingssensor te koop die zowel voor binnen als buiten geschikt zijn.

domotica smarthome

 

In de woon- of slaapkamer kan op afstand bedienbare verlichting prettig zijn. Dan hoeft niemand op te staan om wat meer of minder lampen aan te doen. Ook kan het licht op afstand worden gedimd. Er zijn systemen die werken met een losse afstandsbediening, maar bediening via een app op tablet of smartphone is vaak ook mogelijk. Daarmee zijn verschillende lichtscenario’s in te stellen, bijvoorbeeld weinig licht tijdens televisiekijken, sfeerverlichting als er visite is en royaal licht voor bij het lezen of hobbyen.

Gordijnen op afstand bedienen

Als het openen en sluiten van (rol)gordijnen lastig wordt, biedt een op afstand bedienbaar systeem uitkomst. U heeft er speciale, elektrisch te bedienen gordijnrails voor nodig. Deze zijn te koop bij bouwmarkten en winkels voor woninginrichting.

Ook voor rolgordijnen en zonwering zijn oplossingen met afstandsbediening voorhanden, en voor het bedienen van bovenramen. De kosten zijn sterk afhankelijk van uw situatie en wensen.

Apparaten op afstand bedienen

Elk elektrisch apparaat kunt u op afstand aan en uit zetten met behulp van op afstand bedienbare tussenstekkers. Dat kan handig zijn voor schemerlampjes met moeilijk bereikbare schakelaars. Maar ze zijn ook bruikbaar voor de muziekinstallatie, de ventilator en zelfs het koffiezetapparaat.

Deuren op afstand openen

Erg handig is ook een afstandsbediening om de garagedeur te openen vanuit de auto of vanuit huis. Voor rolstoelgebruikers is een afstandsbediening voor de voordeur een zeer bruikbare toepassing.

Let bij de aanschaf van een systeem met afstandsbediening op het bereik. Isolerend HR-glas kan het bereik ook verminderen.

Huisautomatisering

Complete systemen voor huisautomatisering maken het mogelijk om bijvoorbeeld met één knop alle apparaten en lichten uit te zetten. Alle stopcontacten en lichtpunten stuurt u zo centraal aan. Daardoor kunt u ’s avonds op een bepaalde tijd de lampen automatisch aanzetten en ’s morgens de verwarming inschakelen. Dit hoeft niet elke dag op hetzelfde moment te zijn. Het is ook mogelijk om voor het weekend andere tijden te kiezen dan voor door de week. Ook handig: u kunt met huisautomatisering naast het bed in één keer alle lichten aandoen bij onraad. Ook op afstand.

Meer lezen over dit onderwerp? Lees dan het artikel Investeren in een slim huis met domotica.

Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy