inbraakmethodes

Dit zijn de meest gebruikte inbraakmethodes en zo beschermt u zich hiertegen

1024 683 maryke

Inbrekers gebruiken steeds weer nieuwe methodes om een huis of schuur binnen te komen. Het is belangrijk om de beveiliging van uw huis daarop aan te passen. Want als het teveel moeite kost om uw deur of raam open te krijgen, dan is de kans groot dat de inbreker uw huis overslaat.

Inbreken begint niet altijd met het openbreken van een slot. In veel gevallen komen inbrekers naar binnen door een deur of raam dat openstaat. Maar soms bellen inbrekers ook gewoon aan met een smoesje. We zetten de meest gebruikte technieken op een rij en geven aan wat u eraan kunt doen om het inbrekers een stuk moeilijker te maken.

Insluiping

De meeste inbraken worden gepleegd door gelegenheidsinbrekers. Ze komen naar binnen door een open raam, een open deur of een bovenlicht, een klein raampjes boven een deur of raam. Sommige inbrekers hebben aan een opening van zo’n 15 centimeter al genoeg. Insluiping kost een inbreker maar weinig tijd en moeite en komt daarom veel voor.

Sluit daarom altijd uw ramen en deuren als u weggaat. Ook als u maar heel even weg bent. Een bovenlicht kunt u beveiligen met een barrièrestang, die de doorgang blokkeert.

Babbeltruc

Komt er zonder aankondiging een reparateur aan de deur? Of komt er een onbekend iemand van de thuiszorg? Dan moet u extra opletten. Dit kan iemand zijn met kwade bedoelingen. Met een  babbeltruc, proberen ze om u aan de praat te houden en uw vertrouwen te winnen. Het doel is om uw huis binnen te dringen en uw geld of kostbaarheden te stelen.

Verwacht u geen bezoek en gaat de deurbel? Gebruik dan de (digitale) deurspion. Als u opendoet, zorg dan dat de deur niet verder dan op een kier opengaat. Hiervoor kunt u een deurketting of een kierstandhouder gebruiken. Zo kunt u de deur weer makkelijk dichtdoen als u de situatie niet vertrouwt.

Babbeltrucs worden ook uitgevoerd door mensen die er betrouwbaar uitzien, zoals een moeder met een kind, of iemand in een uniform van een bepaald bedrijf, zoals een pakketbezorger. Zij weten dat ze makkelijk uw vertrouwen kunnen winnen. Blijf dus altijd alert en laat geen onbekenden binnen. Als u een achterdeur heeft, zorg dan dat die op slot is als u bij de voordeur bent. Vaak komt een handlanger door de achterdeur binnen terwijl de bewoner aan de voordeur aan de praat wordt gehouden.

Flipperen

Een inbreker die flippert, zet een stevig stuk plastic tussen de deurpost en de deursluiting. Zo drukt hij van buitenaf de schoot van het slot naar binnen. Als de deur niet op slot is gedraaid, gaat de deur dan makkelijk open. Dit werkt alleen bij deuren die naar binnen opendraaien.

Draai uw deur daarom altijd op slot. Dat maakt flipperen onmogelijk. Voor extra veiligheid kunt u anti-inbraakstrips plaatsen, zodat inbrekers niet meer met een stukje plastic meer tussen de deur en het kozijn kunnen komen.

Openbreken van een deur of raam

Een inbreker kan met een breekijzer of een schroevendraaier vaak makkelijk een deur of raam openbreken. Hij zet het gereedschap tussen de deur en de deurpost of tussen het raam en het kozijn en wrikt de deur of het raam open.

Zorg dus  voor goede sloten en scharnieren op uw ramen en deuren. Het is belangrijk dat u kiest voor sloten met een keurmerk. Ook anti-inbraakstrips helpen. Hierdoor is het onmogelijk voor een inbreker om bijvoorbeeld een breekijzer tussen het kozijn en de deur of het raam te zetten.

Cilinder afbreken of cilindertrekken

Als de cilinder aan de buitenkant van de deur gedeeltelijk uit het slot steekt, kan een inbreker de cilinder met een tang vastpakken en afbreken. Daarna kan hij makkelijk de deur openen.

Als de cilinder niet uitsteekt, kan de inbreker een inbreker een schroef in de cilinder van een slot draaien. Door met een tang aan deze schroef te trekken, kan hij de hele cilinder uit het slot trekken en de deur openmaken. Dit heet ook wel de kerntrekmethode.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat uw deurbeslag 3 SKG-sterren heeft. Dit deurbeslag bestaat uit een schild rond de deurklink dat uw cilinder beschermt. Ook steekt de cilinder dan niet of nauwelijks uit.

Gaatjes boren

Inbrekers kunnen een gat boren naast of onder de raam- of deursluiting. Door de opening steken ze een hulpstuk naar binnen waarmee ze een deurklink of raamhendel kunnen bedienen. Soms kunnen ze er zelfs een sleutel mee omdraaien die nog in het slot zit.

U kunt zich hiertegen beschermen door sloten aan te brengen die u kunt afsluiten met een sleutel, ook voor uw ramen. Laat de sleutel niet aan de binnenkant van het slot zitten. Het is beter om de sleutel uit het zich op te hangen, bijvoorbeeld aan een haakje aan de muur.

Hengelen

Heeft u een brievenbus of kattenluik? Inbrekers kunnen deze openingen gebruiken om een hulpmiddel door naar binnen te steken, zoals een ijzerdraad, magneet of kleerhanger. Daarmee trekken ze de deurklink naar beneden of pakken ze de sleutel.

Draai uw deur daarom altijd op slot en laat de sleutel niet in het slot steken. Zorg dat een inbreker van buitenaf niet kan zien waar u uw sleutels bewaart.

U kunt uw brievenbus beveiligen met een speciale brievenbusbeveiliger, die u over de binnenkant van de brievenbus monteert. U kunt een brievenbusbeveiliger kopen bij de bouwmarkt.

Een kattenluik kunt u beveiligen met een timer. Daarmee kunt u ervoor zorgen dat het luik alleen opengaat als u thuis bent. Dat verkleint het risico.

Dit artikel is afkomstig van IkWoonLeefZorg.
Dit platform is een initiatief van Rabobank en Interpolis.

Op deze website wordt van cookies gebruik gemaakt. Verdere informatie hierover kunt u vinden in ons privacystatement. U wordt hierbij verzocht om kenbaar te maken dat u met het gebruik van cookies instemt.
Privacy